3 genggam campuran daun salad
2 biji oren (dibuang kulit dan dihiris nipis)
Segenggam sengkuang - dihiris
1 biji mangga masak - dipotong
2 cawan isi ayam yang telah dimasak - digoreng tanpa kulit dengan minyak sawit Segenggam kulit wanton yang digoreng dengan minyak sawit
Segenggam daun ketumbar
1 biji cili merah - dihiris nipis
2 sudu kecil gula
1 sudu kecil bijan panggang dijadikan karamel
15 biji kacang walnut
1 sudu besar air
Untuk dressing:
2 cawan mayonis
4 sudu kecil mustad
2 sudu kecil madu
2 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil minyak bijan dicampurkan
1 biji cili merah - dicincang
Jus dari
2 biji lemon
Garam secukup rasa
Cara-caranya;
1. Untuk karamel - Panaskan air dan campurkan gula. Masa sehingga hampir hangus. Masukkan walnut dan bijan. Masak sehingga kering.
2. Susunkan daun salad di atas pinggan.
3. Campurkan semua bahan-bahan di atas, termasuk walnut yang telah dihanguskan dan letakkan di atas daun salad.
4. Tuangkan dressing dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment