Monday, February 7, 2011

Ayam Halia

Resipi dari Saji Online V2

Bahan-bahan:

1 ekor ayam
50 gm daun sup
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
10 tangkai cili padi - diketuk
4 ulas bawang putih - dimayang halus
4 labu bawang besar - dipotong bulat
4 cm halia - dimayang halus
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perasa
Serbuk lada putih secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Air secukupnya
1 sudu besar hirisan daun sup untuk hiasan

Cara menyediakan:

1. Ayam dipotong kecil dan dibersihkan, kemudian gaul dengan garam dan lada sulah.

2. Goreng ayam hingga setengah masak. Ketepikan.

3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan hiris hingga naik bau.

4. Masukkan ayam, cili padi, sos tiram dan kicap cair bersama sedikit air.

5. Kacau sehingga sebati, masukkan serbuk perasa dan sedikit garam.

6. Sendukkan ke dalam pinggan hidang dan hias dengan hirisan daun sup.

No comments:

Post a Comment