Sunday, January 9, 2011

Udang Masak Merah

1 kilo udang galah @ besar
mentega utk goreng udang
1 biji bawang besar
3 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
1 tin kacang peas kecil (ikut suka)
cili kering ikut suka tapi jgn banyak sangat
cili sos
sos tiram
sedikit gula
garam

Cara memasak
1. Goreng udang tersebut dgm majerin separuh masak . Angkat.
2. Tumis bawang putih/kecil (tumbuk lumat) hingga naik bau masukkan cili kering.
3. Bila agak garing / naik baunya masukkan udang kacau rata selepas tu masukkan cili sos dan sos tiram, kacau, masukkan garam (agak2) selepas tu masukkan sedikit gula dan masukkan kacang peas.
4. bila agak nak angkat baru masukkan bawang besar yang telah dihiris bulat.

Resipi dari norizai@technip.com

No comments:

Post a Comment