Bahan-bahan:
Bahan dikisar lumat:
2 biji Bawang besar
1/2 inci Kunyit
4 ulas Bawang putih
1/2 senduk Rempah Briani
bahan tumis
5 biji Buah pelaga
1 inci Kulit kayu manis
2 bunga Cengkih
5 Bunga lawang
1 kati Daging
6 pot Beras Basmathi
2 sudu besar Susu pekat campur sedikit air
2 sudu besar Tomato puree
3 batang Serai dititik
2 sudu besar Ghee dan sedikit minyak
9 pot Air dan garam
Cara:
1. Tumis bahan tumis selama 1 minit, masukkan bahan kisar dan rempah. Tumis sehingga garing.
2. Masukkan air dan daging. Masak sehingga empuk.
3. Campurkan bahan selebihnya kecuali gajus. Tabur gajus bila nasi kering.
No comments:
Post a Comment