Saturday, March 19, 2011

Masak Asam Berlada

1 ekor ikan duri atau pari
6 sudu besar cili kisar
4 sudu besar bawang kisar
1 inci belacan
1/2 suduteh serbuk kunyit
1 suduteh serbuk jintan putih
1/2 suduteh serbuk jintan manis
1 suduteh lada hitam - ditumbuk
1 tangkai daun kari
2 sudu besar kerisik
segenggam asam jawa
2 mangkuk air
garam secukupnya

1. Gaulkan bawang, cili, kunyit dan belacan. Tumiskan 1/2 tangkai daun kari diikuti dengan bahan tumis.
2. Tumis sehingga terbit minyak dan masukkan sedikit air. Biarkan terbit minyak lagi sekali.
3. Masukkan semua rempah dan tumis sehinnga naik bau.
4. Masukkan kerisik dan air asam jawa. Masak hingga mendidih.
5. Masukkan ikan. Setelah ikan masak, masukkan daun kari selebihnya dan garam.

No comments:

Post a Comment