Sunday, February 8, 2015

BEGEDIL MAGGI

Bahan-bahannya :

Bahan A:
● Sebungkus Mee Maggi - direbus/ rendam air panas
● Sedikit tepung cucur udang segera ADABI (ikut citarasa)

Bahan B:
● Jintan Manis - ditumbuk halus
● Bawang merah - dihiris kecil
● Udang - dibuang kulit
● Cili hidup - dihiris kecil
● Daun bawang - dihiris kecil
● Sedikit telur - 1 bungkus Mee Maggi 2 biji telur
● Sedikit air
● Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya :

1. Masukkan Mee Maggi ke dalam bekas besar. Hancurkan Mee Maggi itu dengan menggunakan tangan. Selepas Mee Maggi itu dihancurkan di dalam bekas, masukkan pula tepung cucur udang segera ADABI, jintan manis yang ditumbuk halus, bawang merah yang dihiris kecil kecil, udang yang dibuang kulit, cili hidup yang dihiris kecil-kecil, dan daun bawang yang dihiris kecil-kecil. Gaul kesemua bahan-bahan itu bersama Mee Maggi tadi sehingga sebati. Kemudian, renjiskan sedikit air untuk memudahkan proses pengepalan.

2. Kepalkan Mee Maggi yang telah digaul dengan bahan-bahan tadi menjadi bentuk bujur. Kepalkan sehingga Mee Maggi itu habis. Setelah selesai proses pengepalan, pukul telur (seperti memukul telur untuk membuat telur dadar). Kemudian, celupkan kepalan-kepalan Mee Maggi tadi ke dalam telur. Setelah selesai mencelup, masukkan kepalan-kepalan Mee Maggi tadi ke dalam minyak.

3. Goreng sehingga masak dan kekuningan. Setelah kepalan Mee Maggi tadi masak dan kekuningan, hidangkan panas-panas.

Bergedil Maggi ni sedap dimakan panas-panas. Ia juga boleh dicicah dengan sos cili dan mayones. Siap dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

Sumber: Denaihati Network

No comments:

Post a Comment