BAHAN-BAHAN ( 20 BIJI )
Bahan A (Lopes Hitam)
400 gram beras pulut putih
100 gram beras pulut hitam
450ml air
50ml santan KARA
2 sdm air kapur
2 sdt garam
daun pisang untuk membungkus
3" x 9" tali/getah gelang untuk mengikat
Bahan B (Sirap nangka)
200 gram gula merah diracik
50 gram gula pasir
400 ml air
3 helai daun pandan
1 ulas nangka potong dadu
Bahan C
1/2 biji kelapa parut putih
1/2 sdt garam
CARA-CARA
Lopes: Rendam beras pulut hitam dan putih selama 4 jam. Toskan. Masukkan air, air kapur dan garam, gaul hingga rata dan kukus selama 30 minit hingga masak. Angkat. Ambil sehelai daun pisang, buat bentuk kon tigasegi, masukkan pulut ke dalam daun pisang hingga penuh, tekan padat. Bungkus dan ikat dengan tali erat-erat. Buat sehingga habis. Guna 2 kon daun pisang untuk membungkus
No comments:
Post a Comment