Sunday, July 14, 2013

Roti Lapis Daging Berkeju

Bahan-Bahan:

Untuk Inti:
300gm daging cincang @ 4 keping daging burger (dihancurkan)
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 paket perencah daging black paper
sedikit air
garam dan gula
minyak

12 keping roti
3 biji telur
200ml susu segar
8 keping slice cheese
cheese cheddar diparut
* sayur-sayur ikut suka

Cara:

Untuk inti:
1.   Panaskan minyak, tumis bawang putih masukkan bawang besar dan daging, gorenglah sehingga daging empuk.
2.   Kemudian masukkan perencah black paper degann sedikit air dan masaklah sehingga daging empuk dan kering. Ketepikan dan biar sejuk.

Untuk Roti lapis

1.   Sapukan keseluruhan bekas tahan panas degann butter atau mentega
2.   Bancuhkan telur dengan susu sehingga sebati
3.   Celup roti kedalam bancuhan susu tadi dan susun dalam bekas. buat sehingga penuh bekas untuk tingkat yang pertama.
4.   Tuangkan separuh dari inti tadi ke atas roti dan ratakan. Kemudian susun kepingan cheese ke atas daging.
5.   Tutup dengan lapisan roti yang dicelup seperti langkah pertama tadi.
6.   Ulang proses yang sama. Akhirnya taburkan chesdar parut di atas lapisan teratas sekali..
7.   Jika ada lebihan telur siramkan ke atas roti.
8.   Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180c lebih kurang 35-40 minit atau sehingga masak dan kuning
Keluarkan dari oven dan hidanglah untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment