Saturday, February 21, 2015

Popia

Popia adalah makan yang berasal dari Negear China, tetapi ianya telah dijadikan makanan banyak negara. Negara China banyak makanan yang dibuat dari pelbagai jenis sayur-sayuran termasuklah tee pee.

Bahan-Bahan Popia:

15 keping kulit popiah ( ros beli kt baticrom)

150gram udang yang telah dibuang kulit ( boleh ganti dgn isi ayam atau daging)

200gram tauge ( kira satu paket tu lah)

1 biji telur

1/2 batang carrot

1/2 batang timun

1/2 cawan mix vegetable

2 ketul tauhu goreng

lada sulah

1/4 biji bawang besar

Cara-Caranya

1.   Kupas bawang besar dan bersihkan udang dan ambil isi sahaja, cincang halus kedua-duanya. Timun dan carrot di hiris kiub, tauhu goreng di potong kecil bentuk kiub dan pukul telur sedikit menggunakan garpu.

2.   Panaskan minyak dan tumis bawang besar tadi hingga layu, masukkan isi udang dan hirisan carrot, kacau sebati dan biarkan sebentar, selepas itu masukkan mix vegetable kacau lagi, ketepikan semua bahan dan curahkan telur, biarkan telur masak kemudian hancurkan. Gaul sebati.

3.   Akhir sekali masukkan tauhu dan tauge, sesuaikan rasa, masukkan garam dan lada sulah, pastikan inti popiah ini tidak mengandungi air, dan sejukkan sebelum digulung. Gunakan bancuhan tepung gandum dicampur dengan sedikit air - jadikan pes untuk digunakan sebagai pelekat bagi proses akhir penggulungan popiah ini nanti.

4.   Letak inti di tengah kulit popiah dan lipat seperti biasa, goreng dengan minyak yang banyak dan pastikan minyak betul-betul panas. Sedap dimakan panas-panas dan di cicah dengan sos cili ataupun sos cili manis thai, 

Sunday, February 8, 2015

BEGEDIL MAGGI

Bahan-bahannya :

Bahan A:
● Sebungkus Mee Maggi - direbus/ rendam air panas
● Sedikit tepung cucur udang segera ADABI (ikut citarasa)

Bahan B:
● Jintan Manis - ditumbuk halus
● Bawang merah - dihiris kecil
● Udang - dibuang kulit
● Cili hidup - dihiris kecil
● Daun bawang - dihiris kecil
● Sedikit telur - 1 bungkus Mee Maggi 2 biji telur
● Sedikit air
● Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya :

1. Masukkan Mee Maggi ke dalam bekas besar. Hancurkan Mee Maggi itu dengan menggunakan tangan. Selepas Mee Maggi itu dihancurkan di dalam bekas, masukkan pula tepung cucur udang segera ADABI, jintan manis yang ditumbuk halus, bawang merah yang dihiris kecil kecil, udang yang dibuang kulit, cili hidup yang dihiris kecil-kecil, dan daun bawang yang dihiris kecil-kecil. Gaul kesemua bahan-bahan itu bersama Mee Maggi tadi sehingga sebati. Kemudian, renjiskan sedikit air untuk memudahkan proses pengepalan.

2. Kepalkan Mee Maggi yang telah digaul dengan bahan-bahan tadi menjadi bentuk bujur. Kepalkan sehingga Mee Maggi itu habis. Setelah selesai proses pengepalan, pukul telur (seperti memukul telur untuk membuat telur dadar). Kemudian, celupkan kepalan-kepalan Mee Maggi tadi ke dalam telur. Setelah selesai mencelup, masukkan kepalan-kepalan Mee Maggi tadi ke dalam minyak.

3. Goreng sehingga masak dan kekuningan. Setelah kepalan Mee Maggi tadi masak dan kekuningan, hidangkan panas-panas.

Bergedil Maggi ni sedap dimakan panas-panas. Ia juga boleh dicicah dengan sos cili dan mayones. Siap dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

Sumber: Denaihati Network